PROJECT

Medailles voor beginners met regelmatig een ander onderwerp en met de bedoeling te komen tot een cursus.

 

WAT IS EEN MEDAILLE?

De beste omschrijving van wat een medaille/penning moet zijn, komt van Dr. Gabriël Stautemas:

De medaille is een vlot reproduceerbare creatie in drie dimensies op handformaat (moet in één hand kunnen vastgehouden, bewonderd en gevoeld worden) waarvan de derde dimensie is gereduceerd tot hooguit een reliëf (onderscheid met bas-reliëf en klein sculptuur) en niet speciaal bedoeld is om gedragen te worden (onderscheid met ereteken en juweel). De tweezijdigheid zou in deze optiek een toegevoegde eigenschap zijn die toelaat een vierde dimensie (de tijd) in de creatie te betrekken, de momentopname wordt uitgebreid naar een verhaal. De verbinding tussen beide is de opstaande rand, waarop allerlei informatie over het atelier, het gebruikte materiaal en eventuele oplage kan vermeld worden.

In de traditie heeft een medaille een voor- en een keerzijde, de zijkant (de dikte van de medaille) is noodzakelijk voor het bestaan van de twee eerste. In wezen kunnen de voor- en keerzijde niet bestaan zonder de zijkant, zonder zijkant (de derde zijde) geen voor- of keerzijde. Deze derde zijde kan ook gebruikt worden voor het vermelden van informatie of als derde dimensie.

Hoe omschrijven we het best het woord “medaille” of zoals men in Nederland zegt “penning”?
Men vindt in de literatuur tientallen omschrijvingen die allemaal wel op één of ander punt niet voldoen maar wel allemaal in de goede richting wijzen. Hierbij enkele staaltjes.

 

Oproep aan uitgevers van medailles: maak uw productie bekend
Oproep aan medailleurs: maak uw productie bekend
Oproep verzamelaars: heeft u een mooie collecties over één of ander specifiek onderwerp, laat het ons weten
Oproep aan musea: organiseer een kleine tentoonstelling met een bepaald thema en haal uw medaillecollectie uit het stof