ACTUALITEITEN

 

Tentoonstelling te Leuven: van 1 mei tot 19 juni 2022

(afbeeldingen - klikken voor groter formaat)

Paul Huybrechts, 50 jaar Meestergraveur en Medailleurte Leuven

Een tentoonstelling voorgesteld door de Stad Leuven, onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.
Van 1 mei april tot 19 juni presenteert de Stad Leuven in Kapel / Romaanse Poort een prachtige retrospectieve van het werk van één van haar kinderen, Paul Huybrechts. Deze internationaal vermaarde burger vierde in 2021 zijn 70e verjaardag en 50 jaar creatief werk op het gebied van gravures en medailles.
De stad Leuven heeft de Société archéologique de Namur - die over het op één na grootste numismatische kabinet van het land beschikt - gevraagd voor haar deze tentoonstelling op maat te maken, op basis van een in Vlaanderen nooit eerder geziene presentatie. Een must voor alle liefhebbers van medailles, munten en postzegels.

De Kunstenaar

Paul Huybrechts, Belgisch meester-graveur, is geboren in Leuven in 1951. Gediplomeerd in de beeldhouwkunst in 1969 met de grootste onderscheiding, kiest hij voor de graveerkunst. Na zijn getuigschrift te hebben behaald voor het graveren op edele metalen, volgt hij een vorming voor graveren op staal, de basistechniek voor het ontwerpen van postzegels. Hij vervolledigt zijn vorming en leert nieuwe technieken in Duitsland en Zwitserland.

Als hij 23 is, komt hij terug naar België en start hij zijn loopbaan als zelfstandige. Al snel staat hij bekend als een zeer getalenteerde medailleur en hij zal 50 jaar van zijn leven wijden aan deze kunst. Hij is waarschijnlijk de enige nog levende Belgische graveur die het rechtstreekse manueel graveren in staal beheerst. < align="justify">Vandaag, waarschijnlijk nog meer dan eender welke andere kunstenaar, wordt Paul Huybrechts beschouwd als de erfgenaam van de medaillekunst in ons land. De erkenning van deze Leuvenaar is internationaal. Hij heeft gewerkt voor prestige-huizen zoals Vacheron Constantin of Patek Philippe. Hij was zeer actief in de promotie op internationaal vlak van het graveren van medailles.

Paul Huybrechts is een activist, een veelzijdig kunstenaar, een man die onvermoeibaar probeert de wereld te herscheppen. Hij wordt in België en in de rest van de wereld geprezen voor de finesse van zijn werk en voor zijn creativiteit, waarbij hij zichzelf voortdurend verrast en overtreft. Zijn bekendste werken blijven de werken die hij op bestelling ontwerpt, in de meer traditionele en meer toegankelijke formaten: munten, postzegels, horloges... De kwaliteit en de vernieuwing in de uitvoering van deze stukken blijven de gemene deler van zijn werk.

Huybrechts besefte al snel dat hij zijn vaardigheden en artistieke werkterreinen moest vermenigvuldigen om van zijn kunst te kunnen leven. In 1975 werkte hij bij Fibru-Fisch in Brussel, een van de belangrijkste Belgische medaillefabrieken van die tijd. Zijn eerste postzegel, Kerstmis 1976, leverde hem de Prix de la Ville de Bruxelles op, en de postzegel die Villers-la-Ville illustreerde, werd bekroond met de Grand Prix d'Art Philatélique belge. In 1979 kreeg hij zijn eerste officiële opdracht voor een munt en werd daarmee de jongste Belgische graveur die postzegels en munten heeft geproduceerd. In 1999 werd hij voor de derde keer onderscheiden met de Laureaat van het Werk en ontving hij de gouden medaille.

De waarden die hem drijven

De werken van Paul Huybrechts dragen zijn waarden, zijn levensfilosofie uit. In zijn werk brengt de kunstenaar hulde aan mensen die hebben gevochten voor gelijke mensenrechten, geloof in God en respect voor het leven. Paul Huybrechts vereeuwigt op zijn medailles en pendanten inderdaad grote humanisten, die representatief zijn voor zijn levensfilosofie. Kunst is ook een manier voor de kunstenaar om zichzelf en anderen te ontmoeten. Huybrechts heeft de ziel van een reiziger. Voor hem is de kern van de reiservaring een zoektocht naar kennis en voortdurende verwondering.
Collectieve producties hebben een grote impact op Paul Huybrechts' artistieke productie. Vanaf het jaar 2000 heeft hij zijn groepswerk geïntensiveerd. Hij gelooft dat een kunstenaar anderen nodig heeft om zijn inspiratie te vernieuwen en dat het essentieel is om de creatieve energie van ieder individu te bundelen om een groepssynergie te creëren. De belangrijkste plaatsen voor deze uitwisselingen zijn Art Valley 51, een vereniging die hij in 2014 oprichtte, en de FIDEM - Fédération internationale de la Médaille d'Art, waarvan hij in België het 34e internationale congres organiseert.

De tentoonstelling

De retrospectieve tentoonstelling die loopt tot 19 juni in het Kapel / Romaanse Poort, te Leuven legt de focus op de creativiteit van de kunstenaar en op de bezoeker.
In deze zeer rijke tentoonstelling wordt de bezoeker uitgenodigd om te betasten, te luisteren, werken te bewonderen, het ene al delicater dan het andere.
Zo ontstaat er een echte nabijheid die eenieder toelaat zich onder te dompelen in de intimiteit van de ontwerper, van zijn zekerheden, zijn overtuigingen, soms zelfs zijn twijfels. De subtiele som van video’s, meesterwerken, het tonen van graveertechnieken, en zelfs een reconstructie van de werkplaats van Paul Huybrechts brengen de kunstenaar dichtbij, zelfs al is hij diegene die kan graveren met een precisie van 0,035mm !

Madeleine de Proust

Spijtig genoeg kennen weinig Belgen of zelfs Leuvenaars de naam Paul Huybrechts. Zeker, als ze de eerste werken zullen bewonderen, zullen ze bij zichzelf denken: Maar ja, we kennen hem allemaal ! Zijn naam is weinig gekend maar zijn Belgische muntstukken of postzegels hebben ons tientallen jaren vergezeld. We hebben ze misschien zelfs verzameld. Het is dezelfde hand die deze alledaagse voorwerpen heeft gegraveerd, maar ook de eerste Ecu’s, herdenkingsmedailles zoals die van Europalia Mexico, of ook nog de wijzerplaten van buitengewone uurwerken. Dit getuigt van de eenvoud en de eerlijkheid van een groot kunstenaar die zijn technische vaardigheid ten dienste stelt van elk werk dat hij schept, van het meest nederige tot het meest waardevolle.

Over de technische vaardigheden en het vakmanschap heen, geeft Paul Huybrechts, een buitengewoon kunstenaar, een verdiende plaats aan zijn overtuigingen en zijn inzet ten voordele van de kunst en de maatschappij. De uitverkoren thema’s– geschiedenis, architectuur, de weldoeners van de mensheid, … – en de onverzadigbare behoefte om zijn ervaring te delen, om ze te toetsen aan die van kunstenaars van overal ter wereld, vervolledigen het beeld van een man in de meest humane zin van het woord.
Op het einde van zijn parcours, zal de bezoeker de emotie behouden die de werken van deze zo delicate kunst hebben opgewekt, - zoals de onvergetelijke medailles van de Titanic of van de Egyptische prinses Arsinoé – maar eveneens het geluk een groot miskend kunstenaar van onze kunstgeschiedenis te hebben ontdekt.

Praktische informatie :
Stad Leuven & Société Archéologique de Namur - Kapel/Romaanse Poort

Tentoonstelling « 50 Jaar Meestergraveur en Medailleur »
Plaats : Kapel Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven

Medaille te koop voor 15€ + verpakking- & verzendkosten 5€ (slechts 50 stuks, werk van Paul en Marian Polonsky).

Data : 01 mei - 19 juni 2022
Openingsdagen : van woensdag tot zondag. Maandag en dinsdag gesloten.
Openingsuren : 11u tot 17u
De toegang is kosteloos.

Inlichtingen en reservatie : 016/27.26.96 www.leuven.be/paulhuybrechts

Publicaties

Paul Huybrechts, 70-50 jaar meestergraveur & medailleur, de catalogus van het werk van Paul Huybrechts, 2e druk, door Luc Vandamme en Paul Huybrechts, 2021.

Paul Huybrechts, timbres, monnaies, montres, bijoux, een meertalig boek uitgegeven door de Société Archéologique de Namur met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel, 2020.

 

Tentoonstelling te Namen:

van 27 april tot juni 2022

 

PAUL HUYBRECHTS 50 – 70

Wellicht wordt dit de belangrijkste en meest complete tentoonstelling uit mijn 50-jarige carrière, een reden om wat praktische toelichting te geven (1).
(1) Tekst overgenomen uit de Muntklapper 110, april-mei-juni 2021 van het EGMP Koninklijke Vereniging.
Paul Huybrechts

Mijn opleiding heeft zich afgespeeld in Leuven, Brussel, Pforzheim(Duitsland), Le Locle (Zwitserland), en in diverse landen van centraal Europa (Slowakije, Tsjechië,...) tijdens de talrijke workshops die ik bijwoonde en die vooral gericht waren op het vervaardigen van medailles in gegoten brons. In november 1971 begon ik een 3-jarige stage bij Huguenin in Zwitserland. Deze periode beschouw ik als de aanvang van mijn professionele carrière. Ik vervaardigde er 455 graveerwerken op staal voor de meest uiteenlopende varianten in de medaillesector, maar ik dank het succes van mijn carrière aan de opgedane kennis. Bij de opstart van mijn zelfstandige carrière te Winksele/ Herent, eind 1974, had ik wellicht een technische voorsprong van 15 jaar op mijn Belgische collega’s.

groter formaat klik op de afbeelding
Médaille Lazare Carnot - Governeur Antwerpen - 1814

Reden waarom ik vanaf de eerste weken van mijn prospectie bij de toenmalige Belgische medaillefabrikanten onmiddellijk respons kreeg en voor de grootste onder hen (Fibru-Fisch) zelfs huisgraveur werd (weliswaar op zelfstandige basis). Ik werd in die tijd ook bestuurslid van de Beroepsvereniging van Meester-Graveurs vzw (BVMG), voor dewelke ik een studiereis organiseerde naar Zwitserland met als gevolg dat verschillende Belgische bedrijven hun productiemethoden moderniseerden.
Later werd ik secretaris van de BVMG en tussen 1998 en 2006 voorzitter. Op een relatief korte tijd heb ik de BVMG moeten fusioneren met de Nederlandse Vereniging voor Ondernemers in het Graveerbedrijf (NVOG) om tot een leefbare vereniging met een naam die de lading beter dekte, nl. Vereniging Graveren en Sign (VGS). Met de moderne apparatuur werd er hoe langer hoe minder gegraveerd en hoe langer hoe meer gesignaliseerd. De technieken zijn inmiddels geëvolueerd tot CNC-gestuurde graveermachines voor 3-dimentionale toepassingen en de reliëfprinters. Binnen een tijdsbestek van 50 jaar is alles geëvolueerd van 100 % handwerk naar 100 % computerwerk. Tenminste wanneer men de “exclusieve” graveerwerken buiten beschouwing laat: diepdrukgravures voor postzegels, heraldiek, juwelen en uurwerken, modelleerwerk in klei of was.

groter formaat klik op de afbeelding

Mijn retrospectieve is opgesplitst in een 30-tal thema’s, waaronder: Zwitserse periode, sportmedailles, monumenten, numismatiek, cultureel erfgoed, mijlpalen in de geschiedenis, geneeskunde, het koningshuis, oorlog, dieren, vervoersmiddelen, uitvindingen, muziek, filatelie, horlogerie, medailles in glas, basreliëfs, gegoten brons, kleinsculptuur, medaillesculpturen, gemeenschappelijke werken met buitenlandse collega’s, stempels & matrijzen, enz... en wordt voorzien van een tijdlijn waarin de belangrijkste gebeurtenissen chronologisch worden opgenomen. De meeste gebeurtenissen zijn mijlpalen in de Belgische en internationale geschiedenis (500 jaar ontdekking van Amerika, Europalia, uitbreiding van Europa, Mercator, ontdekkingen, culturele hoogtepunten, enz...).

Iedereen is van harte uitgenodigd voor een bezoek of een georganiseerde rondleiding.

Voorziene periode van 27 april tot juni 2022.
Locatie: Cultureel Centrum 30CC, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven.

Organisatie: vzw Promotie van de Medaille.

De definitieve uitnodiging wordt door de organisatoren rondgestuurd.
De tentoonstelling is volledig tweetalig en zal ca. 750 werken omvatten alsook een tiental medaillesculpturen waarin honderden medailles en basreliëfs werden verwerkt.

Bij die gelegenheid wordt een bronzen medaille uitgegeven met zijn portret van de hand van zijn vriend Marian Polonsky.
Kostprijs 15€ + 5€ verzendkosten

Bestellen bij: medailles@telenet.be